fbpx Skip to main content

Özellikle son zamanlarda Instagram’da sıklıkla duyar olduğumuz bir terim var o da Shadow Ban. 

 

Aslında sadece Instagram’da değil, üyelik sistemiyle çalışan çoğu platformda profil hareketlerinizi kısıtlayıcı bir yasak olarak tanımlayabileceğimiz Shadow Ban’ı Türkçeye hesabınızın gölgelenmesi ya da sınırlanması olarak çevirebiliriz. 

Ayrıca bu sınırlama, beraberinde profilinizde pek çok erişim ve etkileşim azalmaları meydana getirmekte. 

 Görüntülenmelerinizdeki dramatik düşüşler, gönderilerinizin eskisine göre çok az etkileşim alması, keşfette yer alamamanız, yapılan aramalarda profilinizin en altlarda çıkması hatta bazen bulunamaması gibi normal seyrin akışına ters durumlar hesabınızın Shadow Ban yemiş olabileceğine dair bazı işaretler olarak gösterilebilir. 

 

Hesaplara Shadow Ban Neden Uygulanır ?

 Platform temelli teknik bir hatadan kaynaklanmadığı sürece bu kısıtlamalar, yapılan belirli hataların sonucunda ortaya çıkmaktadır. Uygulama kurallarını ihlal eden aktivitelerde bulunmak bu sınırlamaların başlıca nedenidir. 

 Bu yüzden farkında olarak ya da olmayarak yaptığınız bazı yanlışlar geri dönüşü olmayan sonuçlara, bütün emeklerinizin heba olmasına yol açabilir.

 

– Aşırı Şekilde Hesap Takip Etmek

  Takipçi kazanmak amacıyla normalin çok üstünde hatta rastgele bir şekilde sürekli yeni hesaplar takip etmek bir noktadan sonra profilinizin uygulama tarafından spam olarak algılanmasına neden olabilir. 

  Bunun sonucunda da hesap aktiviteleriniz geçici veya kalıcı olarak sınırlandırılabilir ve tekrar organik etkileşimler kurmak istediğinizde sorunlar yaşayabilirsiniz.

 

– Takipçi ve Etkileşim Satın Almak- Beğeni Gruplarına Katılmak

  Yapılan en büyük hatalardan birisi de kısa yoldan kural dışı yöntemlerle takipçi satın almak veya beğeni gruplarına katılmak. Gerçek manada zaten değer bulmayan bu yöntem hesabınızın uygulama tarafından kısıtlanmasına ve pasifize edilmesine yol açabilir. 

 

– Etkileşim Uğruna Hatalı Etiketler Kullanmak

 Gönderilerinizde sırf ilgi göreceğini düşündüğünüz için kullandığınız: konuyla alakasız, kimi zaman farkında olmasanız da yasaklı sayılabilecek içerikler barındıran, 3.parti programlarla desteklenen hashtagler yüzünden profiliniz de zamanla algoritmanın radarına yakalanacaktır.

 Ayrıca her paylaşımınızda çok fazla hashtag ve kişi etiketlemek de bir noktadan sonra şüpheli davranış olarak algılanabilmektedir.

 

– Kategorinizin Dışında İçerikler Paylaşmak

 Instagram, özellikle işletme hesaplarının, hangi sektör için içerik üretiyorsa aynı şekilde profil kategorilerinden de doğru alanla eşleştirilmiş olmasını bekliyor. 

 Instagram, hedef kitlenizle paylaşımlarınızın uygunluğunu analiz ettiğinde ortaya çıkabilecek tutarsızlıklar sonucu hesabınızı spam kategorisine dahil edebilir.

Leave a Reply