fbpx Skip to main content

10 yıl kadar önce bu durum fotoğrafçılar için tam bir kâbus sayılırdı.

Bugün ise makine ve lenslerimizdeki teknoloji sayesinde biz yemek fotoğrafçılarının en sevdiği konsept karanlık yemek fotoğrafları… Bu konuda yeniyseniz, o büyülü fotoğrafları çekmenin çok zor olduğunu düşünebilirsiniz ancak bu iş hiç de o kadar zor değil. Sadece birkaç püf noktasıyla o harika fotoğrafları siz de çekebilirsiniz.

1. Işığı Yakalayın

Işığı yakalamakla kastımız, güneşli bir günde çekeceğiniz fotoğraflarla bulutlu bir havada çekeceğiniz fotoğrafların farklı sonuçlar doğuracak olması. Güneşli bir günde, ışık, evinizin veya fotoğraf çektiğiniz mekânın her yanına dağılacaktır. Daha bulutlu günlerdeyse tam aksi bir durum söz konusu. Hatta, ışığın pencereden geldiğini varsayarsak, bazen çekim yaparken pencereye daha yakın olmanız bile gerekebilir. Bu yüzden, farklı konumlarda farklı çekimler yaparak sonuçları karşılaştırmak en doğrusudur.

İlginçtir ki bazen, dışarıda oldukça kapalı ve bulutlu bir hava olduğu halde, ışığın parlaklığını koruduğu zamanlar da olabiliyor. Bu tür durumlarda; geniş, siyah bir mat board kullanmaktan çekinmeyin. Siyah yüzeyler, ışığı emme konusunda daima bir numaradır!

2. Gölgeleri, Karanlık Olan Tarafta Birleştirebilirsiniz

Bazen, iyi ışıklandırılmış alanlarda; ışığı kareye ve çekimi yapılan objeye yeniden yansıtmak için beyaz köpük levhalar kullanılır. “Backlighting” dediğimiz arkadan ışıklandırma fotoğraflarda bu teknik işinize çok yarar.

İşte, gölgeleri karanlık tarafta birleştirmek de bu noktada devreye giriyor. İyi yönlendirilmiş bir ışıkla çekim yapıyorsanız, düşük ışık yemek fotoğrafı çekimlerinizde, gözlerinizin gölgeleri kolaylıkla yakaladığını fark edeceksiniz. Eğer ışık yeterince doğrusal veya keskin değilse, elde edeceğiniz gölgeler de bir o kadar azalacaktır. Gölgeleri de yemek fotoğrafınıza dahil etmek istiyorsanız, ilk olarak bu keskin ışığı yakalamanız gerekiyor. Böylece, dinamik bir kontrast elde edebilirsiniz.

3. Beyaz Dengesi

Beyaz dengesi, kimi zaman hayati olabilir! Beyaz dengesi için kullanılan birçok farklı teknik var. Ama bizim önerimiz ve en güvenilir olanlarından birisi, beyaz dengesi için Kelvin (derecesi) kullanmaktır. Düşük ışık yemek fotoğraflarında beyaz dengesi kritik bir öneme sahiptir. Doğru bir ayarlama ile, fotoğraf sonrası süreçlerinizin de kolaylaştığını göreceksiniz!

4.Çekim Sonrası Süreç (Editing)

Eğer yemek fotoğrafçılığı ile ilgileniyorsanız, mutlaka bir Instagram hesabınız vardır ve size de şu tür sorular geliyordur: “Çekim sonrasında fotoğraflara ne tür işlemler uyguluyorsunuz?”.

Önce kendinize şu soruyu sorun. Eğer düşük ışık yemek fotoğrafları çekiyorsam, bunu yapmaktaki amacım ne? Işık ve karanlık arasında güçlü bir kontrast yakalamak? Tamamen “moody” bir imaj mı yakalamak istiyorum? Yoksa asıl amacım gölgeleri vurgulamak mı? Amacınız netse, uygulayacağınız çekim sonrası edit süreci de kolaylaşır. Çünkü artık ne yapmanız gerektiğini biliyorsunuzdur.

Örneğin siyahı ve kontrastı artırabilirsiniz. Çerçevedeki parlaklığı düşürebilirsiniz, böylece odaklandığınız objeyi ön plana çıkarmış olursunuz.  Lightroom kullanıyorsanız daha karanlık bir görünüm için exposure seçeneğini (-) yaparak daha karanlık bir görünüm elde edebilirsiniz. Aydınlıkta kalmasını istediğiniz bölgeler içinse Adjustment Brush seçeneğini işaretleyip, exposure ile (+) pozlama yaparak alanın rengini açabilirsiniz.

Elbette Tripod

Tripodsuz bir yemek fotoğrafı çekimini hayal bile edemem. Hele ki ışığın az olduğu bir ortamda bu elzemdir. Özellikle enstantane değerinizin 1/125’in altında olduğu her an tripod kullanmalısınız.

Umarız bu teknikler, hayal ettiğiniz o düşük ışık yemek fotoğrafını çekerken işinize yarayacaktır. Daha fazlası için beni sosyal medya hesaplarımdan takip edebilir, çalışmalarınızı paylaşabilir ve sormak istediğiniz soruları her zaman iletebilirsiniz. Keyifli çekimler!

Leave a Reply