fbpx Skip to main content

Her sektörün, sadece kendisine özgü, başkalarının pek de duymadığı terimleri vardır ve bunlara jargon denir. Bu durum yemek fotoğrafçılığı için de geçerli. Arada bir kullandığınızda işinize hakim olduğunuz hissiyatı yaratacak bu jargonları bilmenizde fayda var.

1- Manken

Burada kastedilen manken, yine bir yemek ? Her yemek türü, aradan uzun bir süre geçtikten sonra canlılığını koruyamayabilir. Böyle durumlarda; kamera açısı, ışık vb. ayar için bir “manken yemek” kullanarak hiç acele etmeden fotoğraf öncesi gerekli tüm hazırlıklarınızı rahatça yapabilirsiniz. Bu terim, sinemada aktörler için de kullanılıyor. Böylece, her çekimin belirli ön hazırlık aşamalarında ünlü isim veya aktör o an orada olmasa bile tüm hazırlıklar tamamlanabiliyor.

2- Süper Kahraman

Bir yemek için süper kahraman deniliyorsa, orada kastedilen, yemeğin son halidir! Yemek, artık son çekimler için tamamen hazırdır. Mankenlerle tüm ayarları tamamladıktan sonra, süper kahramanınızı sahneye çağırabilir ve ilk deneme çekimlerini gerçekleştirebilirsiniz. Müşterilerinize göndereceğiniz ilk fotoğraflar genelde bu çalışmalardır.

3- Masayı İşaretlemek

“Masayı işaretleme” terimine benzer farklı sözcükler duymuş olabilirsiniz. Ama en yaygın olanı budur ve buradaki işaretle kastedilen şey, yemek tabağının bulunduğu pozisyonun işaretlenmesidir. Böylece, yemeği kaldırıp tekrar aynı konumda bir çekim yapmanızın gerektiği durumlarda işaretleri izleyerek aynı konumu tekrar rahatlıkla yakalayabilirsiniz.

4- Yemeği Parlatmak

Ne tür bir yemek olursa olsun, aradan biraz zaman geçtikçe, yemek üzerinde kuruma veya canlılığını kaybetme gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Tüm yemek stilistleri ve yemek fotoğrafçıları bunun için çok basit ve çok etkili bir yöntem kullanırlar. Yemeğin üzerine su püskürtürler veya üzerine biraz yağ sürerler. İşte yemeği parlatma teriminden kastedilen de budur! ? Amaç, yemeğin tazeliğini kaybetmemesi.

5- Yemek Heykelciliği

Özellikle et ürünü çekimlerinde, bir heykeltıraş gibi çalışmanız gerekebilir. Alüminyum folyolar bu tür durumlarda çok işe yarar. Köfte kenarlarını düzleştirebilir veya çiğ et kategorisine giren et dilimlerini, öncesinden hazırladığınız bir alüminyum kalıbın üzerine dilediğiniz şekilde yerleştirebilirsiniz. Böylece yemekleriniz, siz onlardan nasıl görünmelerini istiyorsanız, tam da o şekilde görünürler.

6- Taçlar ve Topuklar

Bu terimler daha çok, hamburger gibi fast food yemekler için kullanılıyor. Hamburgeri kapatan üstteki ekmek dilimleri için “taçlar” ve tabandaki ekmek dilimleri için de “topuklar” deniliyor. Aslında çekim ortamını düşündüğünüzde bu terimler işin pratiğine ve işlerin hızlı yürümesine de yardımcı oluyor. “Bana birkaç tane üst dilim ekmek gerekiyor.”, demektense “taç” demek daha pratik. Yemek stilistleri; taçları ve topukları, fotoğrafın görünmesi gereken tasarıma uygun bir şekilde seçer ve yerleştirirler.

7- Yemek Mimarlığı

Yemek fotoğrafçılığında kimi zaman, tüm yemekler sizin onlardan istediğiniz şekilde davranmayabilirler. Bu yüzden biraz yemek mimarlığı yapmanız gerekebilir. Bunu hep dışarıdan hayal ederiz fakat yemeklerin içerisine müdahale etmeniz gereken durumlarla da karşılaşacaksınız. Buradaki amaç, yemeğe istediğiniz pozisyonu kazandırmak. Örneğin; birkaç kirazın bir kaşık üzerinde üst üste durmasını istiyorsanız, hepsini bir kürdana geçirebilirsiniz. Geriye düşmemeleri için de, yine çok ince bir ahşap çubuktan yardım alabilirsiniz (arka kısmına dayamanız gerekiyor). Böyle bir çekimde tripod kullanmanız şart!

Leave a Reply